El 6 d’octubre de 2021 es va publicar en el BOE el Reial Decret-llei 19/2021, de 5 d’octubre, de mesures urgents per a impulsar l’activitat de rehabilitació en edificis en el context del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

L’objectiu d’aquest incentiu fiscal, segons l’exposició de motius, és potenciar la renovació del parc d’habitatges, caracteritzat a Espanya per una elevada antiguitat.

Així, amb efectes a partir del 6-10-2021, s’aproven tres noves deduccions temporals per obres de rehabilitació que contribueixin a aconseguir determinades millores de l’eficiència energètica de l’habitatge habitual o arrendat per al seu ús com a habitatge, el destí primordial del qual sigui satisfer la necessitat permanent d’habitatge de l’arrendatari, i en els edificis residencials, acreditades a través de certificat d’eficiència energètica.

  1. Obres realitzades contribueixin a una reducció d’almenys un 7% en la demanda de calefacció i refrigeració, acreditable a través de la reducció dels indicadors de demanda de calefacció i refrigeració del certificat d’eficiència energètica de l’habitatge expedit pel tècnic competent després de la realització de les obres, respecte de l’expedit abans de l’inici d’aquestes.

Percentatge de deducció: 20%

Base màxima de deducció: 5.000 euros

Període d’aplicació: obres realitzades des del 6-10-2021 fins al 31-12-2022.

Moment de pràctica de la deducció: en el període impositiu en el qual s’expedeixi el certificat d’eficiència energètica després de la realització de les obres. El certificat ha de ser expedit abans del 1 de gener de 2023.

  1. Deducció per les obres realitzades que redueixin un 30% el consum d’energia primària no renovable, o millorin la qualificació energètica aconseguint les lletres «A» o «B» en habitatge habitual.

Percentatge de deducció: 40%

Base màxima de deducció: 7.500 euros

Període d’aplicació: obres realitzades des del 6-10-2021 fins al 31-12-2022.

Moment de pràctica de la deducció: en el període impositiu en el qual s’expedeixi el certificat d’eficiència energètica després de la realització de les obres. El certificat ha de ser expedit abans del 1 de gener de 2023.

  1. Deducció per actuacions que redueixin un 30% el consum d’energia primària no renovable, o millorin la qualificació aconseguint les lletres «A» o «B» en edificis d’ús predominant residencial.

Percentatge de deducció: 60%

Base màxima de deducció: 5.000 euros anuals. Les quantitats no deduïdes per excedir de la base màxima anual podran deduir-se, amb el mateix limiti, en els 4 exercicis següents, sense que la base acumulada excedeixi de 15.000 euros.

Període d’aplicació: obres realitzades des del 6-10-2021 fins al 31-12-2023.

Ha de tractar-se d’actuacions de millora que afectin el conjunt de l’edifici.

En les tres modalitats de deducció, es requereix que les quantitats que donen dret a la deducció siguin satisfetes a les persones o entitats que realitzin les obres mitjançant targeta de crèdit o dèbit, transferència bancària, xec nominatiu o ingrés en compte en entitat de crèdit, així com als qui expedeixin els certificats.