Agents socials i Govern, han aconseguit un acord per a prorrogar els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació per Força major, fins al 30 de setembre.

A l’espera de la publicació del Reial Decret – Llei que reculli aquest acord, a continuació, exposem els punts més destacats del citat acord.

A partir de l’entrada d’aquest nou Reial Decret – Llei, no s’autoritzaran nous ERTES per causa de força major, basats en l’article 22 del Reial Decret‐llei 8/2020.

Únicament es mantenen els ERTES basats en l’article 22 sol·licitats abans del 30 de juny de 2020.

Aquests ERTES es prorroguen, com a màxim, fins al 30 de setembre. L’empresa decideix la incorporació de les persones afectades per ERTES, en funció de les necessitats productives de l’empresa, sempre prevalent la reducció de jornada pel que, es manté la flexibilitat dels ERTES.

Per als nous ERTES per causes ETOP (derivades del COVID-19), Es manté el procediment abreujat de l’article 23 del Reial Decret – Llei 8/2020, fins al pròxim 30 de setembre, amb l’informe potestatiu de la Inspecció de Treball i la prioritat dels formar comissió negociadora, per part dels sindicats més representatius o representatius del sector, enfront de la comissió ad hoc formada pels treballadors i treballadores de l’empresa i la tramitació d’aquests ERTES pot iniciar-se durant la vigència dels ERTES de força major.

En el cas de negociar-lo amb posterioritat, els efectes d’aquest nou ERTE per causes ETOP, es retrotrauran l’endemà de la finalització del ERTE per causa de força major es retrotreuen els seus efectes a la data de finalització d’aquest.

Una de les mesures més esperades, era l’extensió de la prestació de desocupació amb reposició de prestacions (comptador a zero) i la no exigència del període de manca, de la mateixa manera, fins al 30 de setembre. La prestació de desocupació per als fixos – discontinus, queda assegurada fins al 31 de desembre.

Un dels principals esculls per a subscriure l’acord finalment aconseguit, eren les exoneracions de cotitzacions aplicables per als mesos de juliol, agost i setembre, per als ERTES per causa de força major que es prorroguen, i ERTESETOP que, o bé són transformació de força major a ETOP, o bé es van negociar conforme a l’article 23 del Reial Decret – Llei 8/2020 abans de l’entrada en vigor d’aquest nou Reial decret llei.

Des de març fins a aquest mes de juny, les empreses amb tots els seus treballadors en ERTE han rebut una exoneració del 100% en les cotitzacions, si la seva plantilla a 29 de febrer era de menys de 50 treballadors, i del 75%, en cas de plantilles superiors a 50 treballadors. En aquesta pròrroga, l’acord finalment aconseguit, es mantindran les bonificacions, però, com ja es va fer en l’anterior modificació, continuaran reduint-se de manera gradual, sent els percentatges els que a continuació es detallen, per a les empreses que continuïn amb tota la plantilla en ERTE:

Empreses de menys de 50 treballadors:

  • 70% d’exempció al juliol
  • 60% d’exempció a l’agost
  • 35% d’exempció al setembre

Empreses de 50 treballadors o més:

  • 50% d’exempció al juliol
  • 40% d’exempció a l’agost
  • 25% d’exempció al setembre

Les empreses que hagin incorporat treballadors els percentatges d’exoneració de quotes seran els següents:

Empreses de menys de 50 treballadors:

  • 60% d’exempció per cada empleat rescatat del ERTE, encara que sigui de manera parcial
  • 35% d’exempció per cada empleat que es mantingui afectat.

Empreses de 50 treballadors o més:

  • 40% d’exempció per cada empleat rescatat del ERTE, encara que sigui de manera parcial
  • 25% d’exempció per cada empleat que es mantingui afectat.

Tan aviat com es publiqui el Reial Decret – Llei corresponent, farem una anàlisi del seu contingut definitiu.