Que requisits formals han de complir-se perquè una societat no estigui obligada a presentar la Declaració de béns i drets situats a l’estranger.

Si bé els requisits que han de donar-se no resulten complexos, és important verificar el correcte compliment dels mateixos, ja que lamentablement s’està parlant més d’aquest model pel seu règim sancionador desproporcionat que per la seva utilitat per aflorar actius, i en conseqüència rendes, en estranger.

A més, l’exoneració per a la societat abastarà igualment a representants, autoritzats, beneficiaris o els qui tinguin poders de disposició sobre aquests comptes bancaris en estranger. A sensu contrario, si no hi ha exoneració per a l’entitat, no la hi haurà per aquells.

L’obligació de presentar el model 720 va començar en l’exercici 2013, un any després d’aprovar-se l’anomenada “amnistia fiscal”. L’objectiu d’aquesta obligació era disposar d’informació detallada que permetés el control de béns i rendes no declarades.

Amb caràcter general, han de ser objecte de declaració sempre que el valor total de cadascun dels blocs d’actius individualment considerats com a comptes, valors o immobles, superi la xifra de 50.000 euros. Per a més detall remetem a anteriors entrades de blog.

Les persones jurídiques no estan obligades a informar els comptes en entitats financeres situades a l’estranger en el model 720 quan es registri en la seva comptabilitat de forma individualitzada i identificada pel seu nombre, entitat de crèdit i sucursal en la qual figurin obertes i país o territori en què es trobin situades.

Així mateix, les persones jurídiques no estan obligades a informar dels valors, drets, assegurances i rendes dipositades, gestionades o obtingudes a l’estranger que tinguin registrats en la seva comptabilitat de forma individualitzada.

Finalment, les societats no estan obligades a informar els immobles o drets sobre immobles situats a l’estranger registrats en la seva comptabilitat de forma individualitzada i suficientment identificats.

Quins són els criteris per tenir correctament registrats en la comptabilitat els béns i drets a l’estranger?

La comptabilització ha d’entendre’s en sentit ampli, sent vàlid que es registrin en els documents comptables accessoris sempre que siguin congruents amb els comptes anuals i donin consistència a les mateixes. En tot cas, de la mateixa s’ha de poder extreure amb suficiència i de manera indubtable la informació de l’existència del bé o dret a l’estranger. En conseqüència, en el cas de comptes o valors, considerem complert el requisit si de forma individualitzada s’ha obert una subcompte per a cada registre i en la fitxa de la mateixa s’identifica de forma clara la següent informació:

  1. Per a comptes bancaris, el codi de compte, el seu BIC, identificació de l’entitat i el seu NIF al país de residència.
  2. Per a valors, identificació de l’entitat, el seu NIF, així com el seu codi d’identificació (normalment ISIN).

Si es considera que aquesta informació no queda suficientment clara, convindria detallar-ho en els Comptes Anuals.

A continuació, veurem a través d’una sèrie d’exemples l’aplicació pràctica de les qüestions comentades:

Pregunta: La societat consultant resident a Espanya és titular d’un compte corrent a l’estranger amb saldo superior a 50.000 euros que està comptabilitzada de forma individualitzada i identificada en la memòria anual amb el seu nombre, entitat i sucursal en la qual figura oberta, i país o territori en què es troba situada. Té obligació de presentar model 720? No (Consulta vinculant V1041-17).

Pregunta: una entitat resident té tres comptes bancaris a l’estranger, existeix obligació de declarar?

  • Compte 1: saldo 31/12: 40.000 € i saldo últim trimestre 40.000 €. Registrada en la comptabilitat.
  • Compte 2: saldo 31/12: 30.000 € i saldo últim trimestre 30.000 €. No registrada en la comptabilitat.
  • Compte 3: saldo 31/12: 80.000 € i saldo últim trimestre 80.000 €. Compte respecte a la qual s’informa en el Model 196, ja que l’entitat bancària està domiciliada a Espanya.

Es planteja en primer lloc, quin és el saldo a tenir en compte per delimitar l’obligació en funció de la quantia dels saldos i comprovar si supera els 50.000€? Sobre quin d’aquests comptes s’ha d’informar?

El saldo a tenir en compte seria el de el “compte 2”, excloent aquells comptes que queden compreses en les excepcions a l’obligació de declarar.

No existiria obligació de declarar ja que el saldo no excediria dels 50.000 €.

Pregunta: si una entitat va presentar el Model 720 en relació amb l’obligació d’informar sobre comptes en entitats financeres situades a l’estranger en un exercici perquè el saldo del seu compte superava els 50.000 € i no concorria cap circumstància eximent de l’obligació, i en un altre exercici el seu saldo no supera els 50.000 € i cancel·la el compte. Existeix obligació de declarar? Sí

Pregunta: un compte bancari obert a l’estranger que està identificat i registrat en la comptabilitat d’una entitat. En el cas que la cancel·li al llarg de l’exercici, ha de presentar-se declaració informativa de la mateixa?

No, la societat no ha de presentar declaració informativa sobre el compte bancari quan cessa la seva titularitat sobre la mateixa si mai ha tingut obligació de presentar declaració informativa sobre la mateixa. Aquesta exoneració s’estén també a l’apoderat, autoritzat o qualsevol un altre titular real sobre aquest compte bancari.

Recordar-los finalment que el termini de presentació per a l’exercici 2017 finalitza el proper 2 d’abril de 2018.